Je Chromebook

Technisch onderhoud

  • Een Chromebook heeft nauwelijks onderhoud nodig. Je hebt geen virusscanner nodig en het besturingssysteem ververst zichzelf. Wat je wel regelmatig moet doen is het apparaat echt uitzetten. Dat doe je als volgt.
  1. Houd de aan/uitknop 1 seconde ingedrukt;
  2. Links onder in je scherm verschijnt het woord Afsluiten
  3. Klik hierop met je cursor, het apparaat staat nu echt uit. De volgende keer dat je het Chromebook opstart, zal je browser weer lekker snel zijn.
  • Is je Chromebook traag, dan kun je ook je geschiedenis eens verwijderen in de instellingen.
  • Krijg je geen toegang tot documenten van je leraar, controleer dan of je met je schoolaccount werkt.
Zie je in het systeemvak (als je niks aan je instellingen hebt veranderd vind je dit rechtsonder in je scherm bij het batterijsymbool bijvoorbeeld) een pijl in een vierkantje, dan heeft Chrome een update nodig. Deze kun je afdwingen, waardoor je computer weer helemaal up-to-date is.
Druk op het pijltje en kies dan Restart to update (of de Nederlandse vertaling daarvan).
Gemiddeld komt er een keer per maand zo’n update, het updaten duurt een seconde of tien.

Zorg voor je Chromebook

Een eigen Chromebook is een heel bezit. Wees er zuinig op. Als je hem goed gebruikt zal het apparaat zeker een jaar of vijf meegaan. Wat tips om deze periode schadevrij door te komen:
Het zwakste (en duurste) onderdeel van de laptop is het scherm, dat is dun en breekbaar. Als je je laptop vervoert in je tas, gebruik dan altijd een extra hoes. Voor de zekerheid kun je er ook nog een stevig boek naast zetten of een stevige map. Zorg ervoor dat je laptop nooit aan de kant zit waar je tas tegen je rug hangt of tegen je fiets.
Leg nooit iets op je toetsenbord! Klap je je scherm ondoordacht dicht (of doet iemand anders dit “voor de gein”, dan is het zeker kapot.
Til je laptop nooit op aan het scherm, je duwt dan namelijk altijd met je vingers aan de achterkant in het midden van het scherm. Dat gaat een paar keer goed, maar je scherm wordt steeds zwakker en op een gegeven moment heb je zichtbare schade.
Eet of drink nooit boven een laptop. Als je bij een computer op het toetsenbord knoeit hoef je alleen een nieuw toetsenbord te kopen, doe je dat bij een laptop dan kun je heel de laptop weggooien.
Een ander zwak punt van ieder apparaat is de aansluiting met andere apparaten. Als je een koptelefoon of oortjes aansluit, als je de lader inplugt, als je een USB-stick aansluit, zorg er dan altijd voor dat je de andere aansluiting niet vastpakt bij de snoer maar bij het stekkertje zelf. Inpluggen en verwijderen doe je altijd zo loodrecht mogelijk Als je iets aansluit, moet je nooit wringen. Óf je hebt de verkeerde stekker of je hebt het verkeerde gaatje, ook hier is geweld fout.