1 maart 2016

FAQs – Veel gestelde vragen

Het werken met Chromebooks kan vragen opleveren. Mocht u vragen hebben die hieronder niet beantwoord worden, kunt u ons contactformulier gebruiken om uw vraag te stellen. Wij zullen deze vraag met antwoord dan opnemen in onderstaande lijst.

FAQs - Chromebooks

De Chromebook is een laptop die volledig cloud gebaseerd is. Dat wil zeggen dat ales online gebeurt. Hierdoor is de laptop sneller, simpeler en veiliger dan andere laptops.

Omdat de Chromebook cloud gebaseerd is wordt alles wat je doet in de cloud opgeslagen en verwerkt. Er hoeft dan ook geen software geïnstalleerd te worden en er is minimale lokale opslag nodig. Documenten die je maakt of wilt opslaan, sla je op in de cloud. Je maakt gebruik van alle Google diensten zoals bijvoorbeeld Gmail, Google docs en Google drive.

De cloud is in feite het internet. Werken met de cloud betekent dat je applicaties (software) en data niet meer op de computer zelf staan, maar online op internet. De Chromebook is de toegangspoort tot die applicaties & data. Om in de cloud te werken is een verbinding met internet nodig. Je kunt met een Chromebook wel tijdelijk je documenten offline opslaan, zodat je er ook in kunt werken als je niet op internet zit. Zodra je weer internet hebt, worden de documenten gesynchroniseerd.

Elke leerling beschikt over een eigen Chromebook en neemt die altijd mee naar school. U koopt of least/op afbetaling (voor een vast bedrag per maand) de Chromebook via de Rent Company Zo bent u verzekerd van het juiste type Chromebook, die niet alleen geschikt is voor educatieve doeleinden, maar ook voor dagelijks intensief gebruik.

De Chromebooks zijn via een webwinkel die speciaal voor Pierson is ingericht te bestellen. Hier kan dan een keuze gemaakt worden uit een selectie van educatie Chromebooks. Er zijn dan vier mogelijkheden:

  • Eenmalige aanschaf inclusief 3 jaar verzekering
  • Eenmalige aanschaf inclusief 4 jaar verzekering
  • Huurabonnement op basis van 36 maanden inclusief verzekering
  • Huurabonnement op basis van 48 maanden inclusief verzekering

De kosten voor een 4-jarige huurovereenkomst zal onder de 10 euro per maand liggen (schooljaar 2021 – 2022). Exacte prijzen, voorwaarden en service kunt u te zijner tijd vinden in de Pierson webshop van de Rent Company.

Het werken met de Chromebook in de klas betekent niet dat alle boeken worden vervangen door digitaal lesmateriaal en dat de leerling de gehele dag naar het beeldscherm tuurt.  De Chromebook gaat als vanzelfsprekend deel uitmaken van de beschikbare leermiddelen, waarvan het boek voorlopig nog steeds het meest belangrijke onderdeel is. Het houdt in dat de leerling op elk gewenst moment kan werken in een tekstverwerker of in een spreadsheet, gegevens kan opzoeken via internet en filmpjes kan bekijken. De Chromebook zien we dus als een hulpmiddel in het onderwijs. De docent kiest het middel wat de leerlingen helpt het beste leerresultaat te bereiken en zijn of haar grenzen te verleggen.

Chromebooks in de les

Vanwege het gebruiksgemak in de klas is er gekozen voor een Chromebook. Indien er problemen met het Chromebook zijn kan er door de Rent Company service worden verleend aan een daar aangekocht of gehuurd Chromebook en kan de laptop worden vervangen door een leenexemplaar totdat het apparaat gerepareerd is. Voor Chromebooks of laptops die niet (meer) bij de Rent Company in het Easy4U-pakket zitten is er geen ondersteuning. Het spreekt voor zich dat u dan zelf voor reparatie of vervanging moet zorgen zodat er mee gewerkt kan worden.

Er is dus in principe geen bezwaar tegen om een reeds in uw bezit zijnde Chromebook te gaan gebruiken mits u zich bewust bent van het bovenstaande en deze voldoet aan de gestelde voorwaarde dat de gebruiksduur acht uur (een lesdag) is. Tevens dient de Chromebook te worden geactiveerd in ons Google domein.

Wanneer u er voor kiest om geen Chromebook maar een ander type laptop (Windows/Apple) aan uw zoon/dochter mee te geven naar school, dan kunnen we daar geen ondersteuning op bieden.

Ja. De boeken blijven gewoon! In een boek hebben leerlingen beter overzicht over de hoeveelheid te leren stof, zij kunnen onderstrepen en aantekeningen maken. De Chromebooks is bedoeld om naast de papieren methodes van de verschillende vakken te gebruiken. Voor ieder vakgebied zijn interessante websites, instructievideo’s en andere wetenswaardigheden op internet te vinden die een veel bredere kijk op het vak geven. Die maken het leren ook een stuk leuker en contextrijker.

Je Chromebook kan zo’n 8 uur zonder opladen. Je kunt de batterijduur verlengen door de helderheid van je scherm minder helder te zetten.

Een Chromebook slaat je gegevens veilig op in de cloud. Dus als je Chromebook bijvoorbeeld gestolen wordt, dan is al je data gewoon nog voor jou beschikbaar. Daarnaast zorgt een Chromebook automatisch voor beveiliging tegen virussen, zodat je onbezorgd kunt internetten. Tot slot is en blijft een Chromebook snel, ook na langere tijd.

Het touch scherm is een luxe. We maken daar in de lessen geen expliciet gebruik van, oftewel de leerling kan gewoon zonder. Na de zomervakantie zullen ook de apps uit de Android store (nu nog alleen voor telefoons en tablets) beschikbaar komen voor Chrome. Dan is het wel “leuker” om een touch device te hebben maar nogmaals, het is geen eis vanuit school.

Nee, dit is niet nodig. Het Chrome besturingssysteem heeft virusbeveiliging ingebouwd. Deze wordt door Google continue voorzien van de nieuwste updates en daarom ben je altijd beveiligd tegen virussen. Via Google Docs kun je tekst verwerken, werken met spreadsheets en presentaties maken.

Wanneer je een Chromebook van de Rent Company hebt kun je bij een niet werkend Chromebook naar de Rent Company Doctor gaan. Elke dinsdag en vrijdag van half 10 tot één is hij aanwezig op school (spreekkamer naast lokaal C11) Hij kijkt of jouw Chromebook te herstellen is (software reparatie). Mocht het een schade of hardware defect zijn dan neemt hij het Chromebook mee naar de Rent Company, je krijgt dan meteen een leenexemplaar mee zodat je gewoon verder kunt werken. Wanneer jouw Chromebook weer op school is ontvang je een mailtje zodat je je eigen Chromebook weer kunt ophalen. 

Ja. Je kunt documenten offline opslaan en er gewoon op werken. Zo kun je opgeslagen bestanden openen en bewerken en je mail lezen en opstellen. Op het moment dat de laptop weer internet heeft synchroniseert hij automatisch de laatste versie.

Hieronder kun je rechtstreeks naar de helpcentra van Google voor meer informatie en hoe je gebruik maakt van de meest belangrijke Google producten.

Helpcentra Google

Het is natuurlijk spannend om een Chromebook te gaan gebruiken op school, maar wat plaats je allemaal online? Hoe voorkom je dat je de hele dag achter dat apparaat zit: op school én thuis? Zo zijn er nog meer vragen die voor ons en jullie belangrijk zijn:

  • Hoe zorg je voor evenwicht en verstandig gebruik ?
  • Hoe ga je om met de afleiding en verleiding van games en social media; hoe zorg je ervoor dat je je kunt blijven concentreren en focussen op wat je moet doen?
  • Hoe ga je om met online pesten; het cyberpesten?

Het vraagt aandacht van schoolleiding, docenten, mentoren en ouders. Maar ook de leerlingen zelf hebben hierin de nodige eigen verantwoordelijkheid te leren. Tijdens de introductieweek zal er extra aandacht worden besteed aan Mediawijsheid. 

Tips en adviezen

Thuis zullen er regels zijn omtrent het gebruiken van een device zoals een smartphone, tablet en nu dus ook voor het gebruiken van de Chromebook.

  • Spreek een eindtijd af voor het gebruiken van de Chromebook. Dus bijv. na 21.00 uur wordt er niet meer op gewerkt. Er zijn leerlingen die namelijk tot middernacht op social media actief blijven of spelletjes spelen.
  • Controleer regelmatig het huiswerk in Magister en kijk of het huiswerk op de Chromebook gemaakt moet worden of in schrift/werkboek.
  • Houd toezicht op uw kind als hij/zij teveel aan het multitasken is. Studietijd/huiswerk maken betekent niet dat je tegelijkertijd op social media of andere privé-websites zit. Dit zorgt er alleen maar voor dat het werken achter de Chromebook langer duurt.

Verwijzingen naar websites/achtergrondmateriaal:

Voor de Chromebooks zijn er een aantal mogelijkheden, Read and Write of Intowords een andere zou textaid (Readspeaker) kunnen zijn. Deze werken op Microsoft PC, Apple, Chromebook, IPad etc. Een nieuwere app is de LEX app van Dedicon. Deze app is ook te installeren op een Chromebook waarop de Google Play store werkt (Chromebooks van de laatste 2/3 jaar hebben deze mogelijkheid)

Omdat we als Pierson niet alle websites geschikt vinden voor gebruik op de Chromebooks (in lessituaties maar ook daarbuiten) filteren wij websitetoegang via ons netwerk (bedraad en WiFi) Websites die aanzetten tot haat of misbruik, pornografische websites maar bijvoorbeeld ook websites die door middel van code privé gegevens proberen te achterhalen.

Gebruiksregels

1.  Je hebt naast je Chromebook ook altijd oordopjes of een koptelefoon bij je. (Je kunt bijvoorbeeld de oordopjes van je eventuele mp-3 speler of smartphone gebruiken.)

2. Het opladen van je Chromebook is jouw verantwoordelijkheid. Dat moet dus thuis gebeuren. Is de accu leeg, meld dit dan direct aan je docent. Je mag de oplader niet meenemen naar school.

Zorg en vervoer van je Chromebook

3. Ga zorgzaam om met je Chromebook. Let daarbij op de volgende punten:

a. Lopen met een open Chromebook mag niet.

b. In iedere pauze waarin je je Chromebook alleen moet laten, of wanneer je bijvoorbeeld naar bewegingsonderwijs gaat, leg je de Chromebook in je kluisje. Zo is de kans op diefstal nihil.

c. Niet aan elkaars Chromebook zitten of op de Chromebook van een ander werken, zonder dat je daarvoor toestemming hebt gekregen van de eigenaar en/of je docent.

d. Geen drank of vocht in de buurt van je Chromebook, dus ook geen drank in hetzelfde gedeelte in je tas bij je Chromebook!

e. Vervoer je Chromebook altijd in de sleeve (ook bij les- of lokaalwisselingen), dus ook met de sleeve in je tas! Maar: stop daar NIET de oplader bij, dat veroorzaakt beschadigingen aan je beeldscherm. De oplader blijft thuis.

f. Zorg bij het inpakken in je tas/rugzak dat er zo min mogelijk druk komt te staan op de beeldschermkant van je Chromebook.

g. Buiten het schoolgebouw wordt jouw Chromebook vervoerd in een gepolsterde tas of rugzak.

h. Bind je tas of rugzak niet onder de snelbinders van je bagagedrager. Eventueel kan de tas of rugzak wel in een fietstas.

i. Pak nooit je Chromebook op aan het scherm! Het scherm breekt snel en dient dan vervangen te worden.

 

Wanneer er problemen zijn met je chromebook kun je twee dagen per week terecht bij de Chromebook Doctor van de Rent Company. Je kunt daar terecht voor al je chromebook problemen. Ze worden direct opgelost of je krijgt een vervangend exemplaar mee terwijl jouw chromebook ter reparatie naar de Rent Company gaat. Deze service is alleen voor chromebooks met het Easy4u pakket van de Rent Company. Je kunt de Chromebook Doctor vinden in het kantoortje naast C11.

Een afspraak maken kun je via deze link:
https://pierson-helpdesk.youcanbook.me/

Voor andere ICT problemen (Google, magister, printen) kun je via dezelfde link een afspraak maken met iemand van de Afdeling ICT

faqs